Yang Stil

Stilarten

Tai Chi Chuan er en del af Kinas rige kulturarv, hvilket resulterer i mange teorier og skrevne materiale om dets nøjagtige oprindelse. Bogstaveligt oversat som “Den Ultimative Hånd” blev Tai Chi oprindeligt udviklet som en kampkunst, men har gennem årene vundet popularitet som en øvelse for sundhed og meditation.

Baseret på Taoismens filosofi om Yin og Yangs principper, inkorporerer Tai Chi Chuan en balance mellem modsætninger, såsom fuld og tom eller ved hjælp af det bløde til at overvinde det hårde; derfor ordsprog om at bruge “Fire gram til at afbøje tusind pund”. Tai Chi adskiller sig også fra andre kampsportsgrene ved, at det er en “indre” stil, der bruger kraften fra “chi” i stedet for den normale råstyrke, der anvendes i andre kampsportsgrene, hvilket gør mest brug af kroppen med den mindste mængde indsats.

Yang-stilen

Af de fem hovedstilarter i Tai Chi Chuan, nemlig Chen, Yang, Wu, Sun og Zhao Bao stilene; er Yang-stilen den mest udøvende Tai Chi stil i Verden i dag. Det var gennem dets grundlægger Yang Lu Chan og senere hans barnebarn, Yang Cheng Fu, at Tai Chi Chuan fik så mange tilhængere. Da Lu Chans ry for både sin kampstil og undervisning blev legendarisk, blev Yang stilen berømt i hele Kina. Til sidst opnåede han en sådan berømmelse, at han aldrig blev besejret og blev kendt som “Yang den uovervindelige”.

Yang Lu Chan modtog undervisning i Chen stilens Tai Chi i ca. atten år og lærte stilen af Chen Chang Xin. Historien fortæller, at Chen var elev af Jiang Fa, hvis mester var Wang Tsung Yueh. Fra dennes slægt blev stilen sporet tilbage til den indre boksning, der efter sigende blev grundlagt af Chang San Feng, en taoistisk munk bosat på Wu Dang Bjerget.

Familien Tung

Tung-familiens Tai Chi Chuan begyndte med Tung Ying Chieh, der var studerende af Yang Cheng Fu. Før han blev elev af Yang Cheng Fu, havde Tung Ying Chieh imidlertid allerede trænet Wu Yu Xiang Tai Chi Chuan af Li Xiang Yuan.

Senere gjorde han Yang stilen til sin hovedform. Ud over de traditionelle Yang stilformer, skabte Tung Ying Chieh også en hurtig udgave af Tai Chi Chuan, der var unik for hans slægt. Denne hurtige udgave var baseret på den hurtige udgave af Wu Yu Xiang Tai Chi Chuan og Yang stil Tai Chi Long Boxing. Denne nye udgave blev undervist som en avanceret stil til ihærdige elever.

Tung Ying Chiehs evner i Tai Chi Chuan gjorde ham til en efterspurgt mester, og han flyttede senere til Hong Kong og gjorde stilen kendt der. I dag er Tung familiens Tai Chi Chuan spredt ud over hele Verden til lande som Amerika, England, Europa, Australien og Sydøstasien. Tung familien underviser fortsat deres stil til et voksende antal elever Verden over.